FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
lauantai, 15 huhtikuu 2017 10:48

Tampopo tee

Kirjoittanut 

”Et voi nähdä silmäluomiasi, koska ne ovat liian lähellä” tai ”Et näe metsää, koska puut ovat edessä”. Hamuamme usein mielestämme harvinaisia asioita kaukaa ja ulkomailta, koska ne ovat eksoottisia emmekä huomaa, että itseasiassa kaikki ovat ulottuvillamme aivan tässä lähellä. Minulle se selvisi kerran hyvin konkreettisella tavalla.

Olin lukenut tampopo-teestä, jota käytetään Japanissa maksaa puhdistavana rohtona. Kysyin kerran japanilaiselta opettajaltani, onko hän kuullut tästä idän salaperäisestä ihmerohdosta. ”Kyllä vaan,” oli vastaus. Voisiko hän etsiä käsiinsä sitä ja tuoda seuraavalla Suomen vierailullaan sitä minulle? Vastaus oli myöntävä ja puolen vuoden päästä sain viimein kokeiltavaksi tampopo- teetä. Hinta oli suolainen, mutta olin valmis koekaniiniksi.

Koska en osannut lukea käyttöohjeita, kuuntelin opettajan ohjeita ja valmistin rohdon niiden mukaan. Teetä oli keitettävä parikymmentä minuuttia ja tuloksena oli kahvin kaltaista mustaa litkua. Se ei itseasiassa ollut lainkaan teelehtien kaltaista vaan kuivattuja juuren palasia. Siksi pitkä keittoaika. Kun join sitä, yllätyksekseni maksan meridiaani jalassa alkoi kihelmöidä ja sappi pulputti mukavasti. Aika tehokasta ainetta, VAU!

Kysyin myöhemmin opettajaltani, mistä kasvista tee oli valmistettu ja vastauksen kuultuani leukani loksahti auki: Voikukan juuresta. Minulle selvisi viimein, että tampopo tarkoittaa voikukkaa. Minulla kasvoi puutarhassani tuhansia voikukkia rikkaruohoina, ja minä tilasin kallista luontaistuotetta Japanista saakka. Niin, joskus parhaat asiat ovat liian lähellä huomataksemme niiden arvon.

Kerää voikukkien juuret loppukesästä, pese mullat pois vedellä ja harjalla ja anna kuivahtaa hetken. Pilko tuoreena ohuiksi siivuiksi, asettele ilmavasti voipaperille ja kuivaa sisätiloissa tai auringon paisteessa ulkona. Kuivatut palaset paahdetaan pannulla tumman ruskeiksi. Anna kuivahtaa hetki ja pussita ilmatiiviisti.

Voikukanjuuriteetä on käytetty Suomessa sotien aikana kahvin korvikkeena. Se on tehokas maksan puhdistaja. Koko kasvia voi käyttää vaikka salaattiin. Varjossa kasvavia nuoria lehtiä voi poimia ja lisätä salaattiin. Vedä sormilla ruodin molemmin puolin siten, että vain lehti jää käteen. Heitä karvas ruoti pois. Pippuria ja oreganoa sekä oliiviöljyä vain joukkoon niin hyvä tulee. Keltaisia kukkia voi syödä sellaisenaan tai lisätä salaattiin ilman vihreää alaosaa. Flowerpower!

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs3/41/luusolmu/public_html/templates/stone1/html/com_k2/default/item.php on line 250
Luettu 1659 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 15 huhtikuu 2017 10:59

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä Pasi Ristelä lauantai, 15 huhtikuu 2017 13:57 lähettänyt Pasi Ristelä

    Kiitos tuosta(kin) vinkistä! Hyvä blogi - vasta nyt löysin :)
    Hyvää kevättä ja kesän odotusta!

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.

TILAUKSET

 

Tilaukset sähköpostilla petteri@luusolmu.fi tai soittamalla 040-5918 324.

Copyright © Sogo Budo Silenius 2016. All Rights Reserved.