FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

Materiaalit

Bone

Luuta ja sarvea on käytetty työkalujen, aseiden ja korujen materiaalina ihmiskunnan alkuajoista lähtien. Alkuperäiskansat käyttävät niitä vieläkin  koruihinsa ja erityisen tunnettuja luukaivertajia löytyy nykyäänkin Uudesta Seelannista, joissa luukorujen kaivertajilla on pitkät perinteet. Suomessa saamelaiset ovat tunnettuja poronsarvi- ja luutöistään.Hankin metsästäjiltä saaliina saatuja sarvia tai jättösarvia. Luutöissä on materiaaleina käytetty naudan sääriluita, joita saa teurastamoista tai hirvien sääriluita, jotka muuten olisivat joutuneet haaskuuseen. En käytä uhanalaisten eläimien luita tai sarvia koruissani.
Luumateriaali puhdistetaan, luuydin ja hohkainen rasvaluu poistetaan. Luita ei keitetä, koska se haurastuttaa  materiaalia. Luiden valmistaminen korujen materiaaliksi on hyvin aikaavievää ja sotkuista puuhaa. Jos luun sisäpinnalle jää pienikin määrä rasvaista luuydintä, se tunkeutuu luun läpi muuttaen myös pinnan väriä.
Uutena luu on valkoista väriltään, mutta korun kantajan ihosta siirtyy rasvaa huokoiseen luuhun ja aikaa myöten koru kellastuu. Tätä ei pidä ajatella negatiivisena asiana, sillä koru tulee silloin osaksi  omistajaansa. Kuten hopea- tai kultakoruissa, myös luukoruissa näkyy ajan patina.

Stone

Myös kivi korujen materiaalina on yhtä vanha kuin ihmisen suvun historia. Kivillä ei ole ainoastaan esteettistä merkitystä korujen ulkonäössä vaan niillä on energisoivia vaikutuksia omistajaansa. Puolijalokivet hankin ulkomailta tai suomalaisilta kivien toimittajilta. Kivihelmet ovat usein puristemassasta valmistettuja.

Knots

Luukoruissa käytetään yleisesti yksinkertaista nahkanyöriä. Joihinkin primitiiviaiheisiin se sopiikin, mutta haluan koruihini kuitenkin edustavamman nyöripunoksen, joka ikäänkuin punotaan korun ympärille. Opin tekniikan asuessani Kreikassa, kun opiskelin kivikorujen punontatekniikkaa Ateenassa paikallisen kultasepän pajalla (Kiitos Ofsept ja Yota!). Tekniikka on ikivanha, ja myös aikaavievää puuhastelua. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen. Liitän punoksiin kivi- tai puuhelmiä sekä muutamia alpakasta valmistettuja metallihelmiä. Nyörit ovat synteettistä materiaalia, joka kestää vuosia jatkuvaa käyttöä. Koru on siis harkittu kokonaisuus, josta löytyy kauneus, symboliikka, käytännöllisyys ja rytmi.
Paracord-rannekkeissa ja avainperissä näkyy myös viehtymykseni solmuihin ja punoksiin, joita haluan liittää koruihini. Paracord on laskuvarjonarua, joka on erittäin kestävää ja vetolujaa. Siitä tehtyjä rannekkeita voi pitää mukana retkillä luonnossa tai seilatessa merillä. Hätätapauksessa sen voi purkaa ja käyttää kestävänä naruna tai jopa punoslankoina.

TILAUKSET

 

Tilaukset sähköpostilla petteri@luusolmu.fi tai soittamalla 040-5918 324.

Copyright © Sogo Budo Silenius 2016. All Rights Reserved.